Ett av mina favoritrecept sufflé gjord enligt ”konditorsufflé” som recept och metod. En suverän dessert att överraska med och som varieras med olika smaker och dekorer. En annan fördel är att man kan hinna göra ganska många på en gång, ca 10 st. De kan stå klara i frysen 3-4 dagar och bakas inför servering.
Ingredienser
Smaksättning
4-5 st 5 g Guanaja Carrébitar
Äggvitemassan:
90 g (3 st) äggvitor
45 g strösocker
Apelsinkrämen:
100g (1 dl) apelsinsaft (1-2 Apelsiner. Tvätta och riv skalet av en apelsin och pressa)
8.25 g (1 msk) maizena majsstärkelse
18 g (1 st) Äggula
45 g Strösocker
- Ta fram 4-5 st 1 dl Suffleformar med raka kanter
- Sätt ugnen på 190 C
- Smöra formarna noggrant på botten och upp till och på kanten, sockra noggrant så att det täcker botten och kanterna (fint kokossocker eller fint Cassonde förhöjer smak).
- Skira (separera) 3 ägg, äggvitorna för sig äggulor för sig. Obs inte ett uns av gulan får blandas med vitan. 2 äggulor som blir över kan sparas i kylen till annat.
- En bunke av metall gnids in med ättika liksom även visparna. Lägg i en nypa salt.4-5 st Valrhonas 5 grs chokladcarréer Guanaja.
Apelsinkrämen
- Rör ut majsstärkelsen i apelsinsaften och ”rivet” i en tjockbottnad kastrull
- Blanda i äggulan och strösockret.
- Sjud till en tjock kräm under ständig vispning på svag värme
- Låt krämen kallna i kallt vattenbad.
Äggvitemassan
- Vispa upp äggvitorna med lite strösocker
- Tillsätt efterhand resterande socker och vispa till en blank och styv massa.
- Blanda ner en tredjedel av äggvitan väl i krämen och vänd sedan ner resten.
- Fördela smeten till hälften i formarna.
- Lägg på chokladbitarna och sedan resten av smeten. Eller stick ner en chokladskärva.
- Stryk formarna släta och dra med tummen på kanterna så att inte rester av sufflésmet hindrar sufflén från att lyfta.
- Baka på nedre falsen i ugnen ca 10-12 min, 190 C – Håll koll!
Lägg på lite hackade apelsinskal eller en skärva choklad för att ge en vink om innehållet, lägg på en liten glasskula på eller pudra bara lätt med florsocker och servera genast ”En sufflé väntar aldrig på gästen, det är tvärt om”…